Tutela specială reprezintă o masura de ocrotire a persoanelor majore ale căror facultăți mintale sunt deteriorate total şi permanent şi este necesar să fie reprezentate în mod continuu în exercitarea drepturilor şi libertăţilor lor. Aceasta intervine pentru a asigura bunăstarea și protecția intereselor persoanelor lipsite total și definitiv de capacitatea de a-și administra bunurile ori de a-și apăra interesele. Prin desemnarea unui tutore, legea urmărește să ofere acestei categorii de persoane un sprijin juridic solid și transparent.
Tutela specială, conform legislației din România, este o măsură de protecție juridică instituită pentru persoanele majore care, din diverse motive, nu își pot exercita drepturile sau îndeplini obligațiile în mod autonom.
Codul Civil prevede că tutela este instituită de instanțele judecătorești, desemnând un tutore care să administreze bunurile și să reprezinte interesele persoanei protejate. Tutela specială asigură respectarea drepturilor fundamentale, protejarea patrimoniului și îndeplinirea nevoilor legale și personale ale persoanei aflate sub ocrotire.
Majorul care nu se poate îngriji singur de interesele sale din cauza unei deteriorări a facultăţilor mintale, permanente și totale. Aceasta deteriorare este stabilită în urma evaluării medicale şi psihosociale. Majorul are nevoie de sprijin în formarea sau exprimarea voinţei sale. Majorul poate beneficia de tutelă specială, dacă luarea acestei măsuri este necesară pentru exercitarea capacităţii sale civile. (exemple: persoane care sufera de boala Alzheimer (demență), schizofrenie, schizofrenie paranoida, retard mintal sau alte boli psihice care abolesc discernamantul).
Tutela specială are ca scop principal protejarea intereselor persoanelor majore vulnerabile asigurându-le accesul la drepturi și la o reprezentare corectă în relațiile sociale și juridice.
Instituirea tutelei speciale poate fi cerută de:
Pentru demararea procedurii tutelă specială, se va introduce cerere de chemare în judecată la instanța de judecată în circumscripția căreia se află domiciliul persoanei majore cu privire la care se impune luarea măsurii de ocrotire.
După înregistrarea cererii, instanța va dispune comunicarea acțiunii introductive către persoana cu privire la care s-a solicitat luarea măsurii de ocrotire și către Parchet.
În cursul litigiului, instanța de judecată va dispune efectuarea unei expertize psihiatrice a persoanei majore care necesită punerea sub ocrotire, precum și ancheta sociala la domiciliul acesteia. Totodata, instanța va dispune și audierea martorilor în vederea stabilirii circumstanțelor care impun necesitatea luării măsurii de ocrotire asupra persoanei majore în cauză.
Care este durata măsurii de ocrotire tutelă specială?
Instituirea tutelei speciale este dispusă pentru o perioadă care nu poate depăşi 5 ani. Dacă deteriorarea facultăţilor mintale ale persoanei majore ocrotite este permanentă, instanţa poate dispune prelungirea măsurii tutelei speciale. Prelungirea poate fi luată și pentru o durată mai mare, dar fără a depăși 15 ani.
Cine poate fi numit tutore?
Prin hotărârea prin care a fost luată măsura de ocrotire, instanţa stabilește persoana care va fi tutore de la data rămânerii definitive a hotărârii.
Potrivit dispozitiilor Codului Civil, în lipsa unui tutore desemnat, instanţa de tutelă numeşte cu prioritate în această calitate, dacă nu se opun motive întemeiate, soţul, părintele, o rudă sau un afin, un prieten sau o persoană care locuieşte cu cel ocrotit dacă aceasta din urmă are legături strânse şi stabile cu ocrotitul, în stare să îndeplinească această sarcină, ţinând seama, după caz, de legăturile de afecţiune, de relaţiile personale, de condiţiile materiale, de garanţiile morale pe care le prezintă cel chemat să fie numit tutore, precum şi de apropierea domiciliilor sau reşedinţelor.
În cazul în care niciuna dintre persoanele detaliate mai sus nu îşi poate asuma tutela, instanţa de judecată numeşte un reprezentant personal care a dobândit această calitate în condiţiile legii speciale.
La numirea tutorelui, instanţa ia în considerare preferinţele exprimate de cel ocrotit, relaţiile sale obişnuite, interesul manifestat cu privire la persoana sa, dar şi eventualele recomandări formulate de persoanele apropiate acestuia, precum şi lipsa intereselor contrare cu persoana ocrotită.
Un avocat joacă un rol vital în procesul de instituire a tutelei speciale, oferind sprijin juridic, administrativ și reprezentare legală, astfel încât să se asigure respectarea legislației din România. Un avocat te poate ajuta astfel:
Sprijinul unui avocat este indispensabil pentru a parcurge cu succes procedurile judiciare complexe, asigurând o protecție legală adecvată pentru persoana aflată în dificultate și respectarea tuturor dispozițiilor legale din România.
Tutela specială este o măsură juridică pentru protecția persoanelor majore vulnerabile. Printr-un proces bine reglementat, care implică instanța de tutelă, autorități competente și, adesea, sprijin juridic specializat, se urmărește garantarea respectării drepturilor și intereselor celor aflați în dificultate. Colaborarea cu un avocat poate simplifica această procedură complexă, asigurând o soluție legală adecvată și în conformitate cu legislația în vigoare.